Úvod Novinky Osobnosti
Zuzana Smatanová prehovorila o svojom najhoršom období: Je to emočná smrť
Zuzana Smatanová prehovorila o svojom najhoršom období: Je to emočná smrť

Zuzana Smatanová prehovorila o svojom najhoršom období: Je to emočná smrť

Z každého dna vedie cesta hore.

Speváčka Zuzana Smatanová sa k hudbe dostala ako dieťa z hudobníckej rodiny. Umelecké školy nevyštudovala a na gitare ju naučil hrať otec. Vyrastala na dedine v obklopení zvierat a hôr.

V roku 2005 vyhrala súťaž Zlatý slávik, ktorá ju posunula do sféry populárneho šoubiznisu.

Zuzana Smatanová

„Neodpúšťa sa žiadna chyba,“ opisuje realitu, ktorá sa skrýva za pozlátkou sveta známych osobností. „Čokoľvek, čo som urobila, hocijakú malú chybičku. Všetko som mala na tanieri,“ približuje.

Takýto tlak je ťažké ustáť. „Nemala som žiadne skúsenosti ani so spevom ani s tým, ako verejne vystupovať,“ spomína na začiatky svojej popularity. Zuzana Smatanová vkladala svoje pocity do textov piesní.

Od únavy k vyhoreniu

V istej etape jej kariéry sa dostavila vyčerpanosť. „Najťažšie obdobie môjho života nastalo v roku 2018, kedy som pracovala na dvojalbume Echo. Vtedy som na seba toho naložila extrémne veľa, až tak, že dvaja ľudia by to neuniesli,“ spomína speváčka.

Zuzana Smatanova-TASR - Ladislav Vallach.jpg

Únava vyústila do úzkostných stavov, ktoré sprevádzal každodenný strach. „Z mesiaca na mesiac sa to nabaľovalo až to vyústilo do prvého extrémneho panického ataku,“ priznáva Zuzana Smatanová.

Každodenný vnútorný boj s panickými atakmi ju zatlačil do kúta. „Ja si myslím, že je to emočná smrť.“ Takýto stav človek nedokáže zvládnuť sám so sebou.

Cesta späť ku šťastiu sa dá nájsť

V najhoršom čase oslovila odborníčku, ktorá jej diagnostikovala stav vyhorenia. „Dva mesiace som prežívala panické ataky deň čo deň desaťkrát. Natoľko ma to fyzicky vyčerpávalo, že som začala veľmi chudnúť, začala som chradnúť. Už aj moja mama videla, že mi odchádza život z očí,“ spomína na najťažšie chvíle s diagnózou.

Vnútorné odhodlanie postaviť sa opäť na nohy ju priviedlo na správnu cestu. Proces liečby nie je ľahký a vyžaduje si trpezlivosť. Za pomoci odbornej liečby, terapií a najbližších osôb sa jej napokon opäť podarilo nájsť radosť.

Príbeh Zuzany Smatanovej môže byť motiváciou pre všetkých, ktorí sa ocitli v podobnej životnej situácii. Všetko o svojej náročnej ceste späť za šťastím vyrozprávala v podcaste Rádia Slovensko Opri sa o mňa.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia